Intresset blev vägen till jobb

Intresset blev vägen till jobb

För bara ett par år sedan stod Calle Källman från Mölndal helt utan sysselsättning och hade gjort så ett bra tag. Han beskriver det själv som att han slösade bort sina timmar medan han funderade på vad nästa steg i livet skulle bli. Men ett datorintresse visade sig bli vägen till en yrkeskarriär och idag är han anställd på Vägen ut! Aspektra, där han rekonditionerar datorer och själv är kontaktperson för personer som arbetstränar.

Calle berättar att han sedan tidigare hade någorlunda koll på vilka komponenter som sitter i en dator och vilken funktion de har. Han hade till och med satt ihop egna stationära datorer innan han kom i kontakt med Aspektra. Och fascinationen verkar bestå:

– Det är alltid lite kittlande att öppna upp en relativt dyr och ömtålig pryl som just en dator och sedan använda sina kunskaper för att inte bara rädda den undan soptippen, utan också se till att den dessutom blir riktigt attraktiv för folk som är i behov av en bra och billig dator, berättar Calle.

Hur kom du i kontakt med Aspektra?
– Eftersom jag under en längre tid hade haft problem med att hitta en stabil sysselsättning hade jag kontakt med en jobblots som berättade om Aspektra. Det kanske vore något för mig? Ett litet tag därefter kom jag hit på studiebesök och resten är historia. 

Hur var det att börja arbetsträna?
– Jag fick en mjukstart. Vi var bara två personer här på Aspektra under min första vecka, så vi var inte direkt överrösta med arbetsuppgifter just då. Det kändes dock som ett uppvaknande, som en återgång till ett liv med uppgifter, mål, planer och tider som skulle passas.

Hur var det att lära sig rekonditionera datorer?
– Jag hade ju en viss vana av datorer sedan tidigare, men jag fick gå något av en snabbkurs i ämnet och fick vara med när en dator rekonditionerades. Det handlade om isärplockning, upprustning och ihopsättning samtidigt som olika komponenter, rutiner och annat som var viktigt att tänka på under processens gång pekades ut och förklarades. Därefter utförde jag dessa moment på egen hand.
 

 

När Calle lärt sig arbetsmomenten och arbetstränat ett tag frågade verksamhetschefen, Oscar Isidorsson Albino, hur Calle såg på att bli anställd på Aspektra.

– Jag var såklart intresserad och fick påbörja en aspirantplan som är en slags mjukstart inför den faktiska anställningen där jag successivt tog mig an större ansvar och dessutom fick längre och mer regelbundna arbetstider.

Som anställd fick Calle nya arbetsuppgifter och ansvar. Bland annat att delta i dagsplaneringen för de arbetstränande, samt stödja dem såväl praktiskt med arbetsuppgifter som mentalt ifall så behövs.

– Idag har volymen på antalet datorer vi rekonditionerar ökat vilket gjort att vi behöver titta på hur arbetet kan göras mer tids- och kostnadseffektivt. Att förbättra samt att utveckla nya rutiner har därför blivit mer centralt i mitt arbete allteftersom tiden gått, berättar Calle.

I övrigt består arbetsdagarna av fokuserat och ihärdigt arbete för att få Aspektras verksamhet att rulla på som den ska.

– Den mesta hårdvara vi får in är datorer men det förekommer även switchar, bildskärmar och annat. I mina arbetsuppgifter ingår att besikta produkterna för att avgöra om de kan bli i säljbart skick. Och om så är fallet rekonditionerar jag dem. Det handlar om att byta ut komponenter, uppgradera programvara och rengöra både in- och utvändigt. Allt för att få dem så nära ursprungskicket som möjligt, om inte bättre.

 

Hur ser dina framtidsplaner ut?
– Jag vill bli expert inom ett IT-relaterat arbetsområde som exempelvis kodning, datorvetenskap eller bildredigering, och med tiden vill jag bredda mina kunskaper på ett naturligt sätt, berättar Calle.

Läs nästa

Vi startade Vägen ut! Aspektra